vrijdag 19 februari 2016

Voorpret

Omdat we allebei pas tussen zeven en half acht thuis waren van werk en geen enkele puf hadden om te koken schoven we deze week een keer aan bij de buren van Bistro Basta. Flesje Negroamaro op tafel, escargots er bij, makreeltartaar en verrukkelijk sappige steaks, onze avond was er een van welbehagen. 
Wat moeilijk werd was het gesprek over onze aanstaande trip naar New York.
De vorige keer dat we er waren hebben we zoveel bijzondere toevalligheden meegemaakt, dat gaat nu niet meer lukken. 
In een straatje slenteren en een bordje Blue Note Club zien (Echt? Hier? Een klein drankje drinken en wie komt er vanavond? Echt? Ben E. King? En er is nog plek aan de bar? En hij vindt het na afloop absoluut niet vervelend als een Nederlandse in zijn kleedkamer om een handtekening vraagt?), of langs een sandwichbord lopen waarop een paar vrijkaarten voor de show van David Letterman worden aangeboden (Ach waarom niet? om binnen getest te worden op ons Engels want we moeten natuurlijk wel lachen om de juiste grappen op de juiste momenten en 's middags in de opwarmrij tussen mensen staan uit Canada en elders die speciaal voor Letterman naar NY zijn gekomen en maanden geleden hun tickets hebben gereserveerd). Of bij een wedstrijd van de Knicks naar binnen kunnen (tuurlijk, dat kan altijd wel, zeker als je van die hoge plaatsen hebt als wij waardoor we het hele gebeuren, de wedstrijd en de atmosfeer, prachtig meekregen, maar toch voelde het als een gelukje).

Ik wil deze keer een ochtend van 7 tot 9 in Grand Central Station zitten en naar de forenzen kijken. Bekertje koffie erbij, beetje broodje kauwen. Wat daar de lol van is? Zeg het maar, ik weet het niet maar het lijkt me heerlijk. Verder weten we nog niet precies wat we naast de geijkte musea, bars, diners, Central Park, boekhandels, jazzclubs en galeries zullen gaan zien.

New York ligt op dezelfde hoogte als Rome, of eigenlijk als Napels las ik ook nog ergens, maar het is daar kouder en wetenschappers komen niet verder dan de idee dat het altijd, op ieder continent aan de oostkust kouder is dan aan de westkust. Het geldt niet alleen voor continenten, ook de Italiaanse oostkust is kouder dan de Italiaanse westkust. Ik moet nog wel goed nadenken over de kleren die ik meeneem naar Amerika.

2 opmerkingen: